کندل چیست؟

شناسایی کندل‌ها و تحلیل آن‌ها یکی از اصلی‌ترین اصول در تحلیل تکنیکال است. تحلیل‌گران همواره در تلاش‌اند با استفاده از الگوهای مختلف، ریسک سرمایه گذاری خود را کاهش دهند و به سود بیشتری دست پیدا کنند. هر تحلیلگر می‌تواند از الگوهای متعددی استفاده کند؛ الگوی هارامی هم یکی از همین الگوها است. در این مطلب تلاش می‌کنیم شما را با الگوی هارامی، نحوه عملکرد و انواع آن در بازار بورس بپردازیم. تا انتهای مطلب همراه ما باشید.


کندل چیست؟

قیمت هر دارایی در طول ساعات معاملاتی روزانه تغییر می‌کند. این تغییرات قیمتی به صورت یک کندل در نمودار دارایی نمایش داده می‌شود. به عبارت بهتر، هر کندل نشان‌دهنده تغییرات قیمتی یک سهم در طول یک روز معاملاتی است.

در حالت کلی هر کندل اطلاعات زیر را در اختیار تحلیل‌گران قرار می‌دهد:

  • بیشترین قیمت دارایی در روز
  • کمترین قیمت دارایی در روز
  • قیمت بسته شدن دارایی

توجه به این نکته ضروری است که کندل‌ها می‌توانند به رنگ سبز یا قرمز نمایش داده شوند. کندل سبز به معنای رشد قیمت دارایی و کندل قرمز هم نمایش‌دهنده کاهش قیمت سهم (نسبت به اولین قیمت معاملاتی روزانه) است.

کندل چیست؟

الگوی هارامی چیست؟

 الگو یا کندل هارامی یکی از کاربردی‌ترین کندل‌هایی است که تحلیل‌گران تکنیکال می‌توانند از آن استفاده کنند. هارامی یک واژه ژاپنی است و به معنای باردار است. هر الگوی هارامی از دو کندل با دو رنگ متفاوت تشکیل می‌شود که یکی از آن‌ها بلند و دیگری کوتاه است. به کندل بزرگتر، کندل مادر و به کندل کوچکتر، کندل بچه گفته می‌شود. دلیل نام‌گذاری کندل هارامی هم وجود دو کندل با ابعاد متفاوت است. توجه به این نکته ضروری است که در این الگو، شمع دوم نشان‌دهنده روند پیشروی سهم است. تحلیل‌گرانی که با الگوی هارامی آشنایی دارند، معتقدند که ایجاد این الگو به معنای پایان یافتن روند سهم است. البته نمی‌توان با اطمینان گفت که مشاهده این الگو به معنای تغییر جهت روند است. قیمت دارایی بعد از تشکیل الگوی هارامی، با توجه به شرایط بازار می‌تواند بدون روند ادامه پیدا کند یا معکوس شود. شماری از تحلیل‌گران هم اعتقاد دارند که مشاهده الگوی هارامی در نمودار یک سهم به معنای آشفتگی در بازار است.

نکته: در الگوی هارامی، نوعی شکاف قیمتی بین بسته شدن کندل بزرگتر و باز شدن کندل کوچکتر ایجاد می‌شود.

بهتر است بدانید هر الگوی هارامی به دو نوع صعودی و نزولی تقسیم می‌شود. در ادامه به معرفی هر دو نوع آن می‌پردازیم.

نشانه های تشخیص الگوی هارامی

معاله‌گران زمانی می‌توانند یک الگوی هارامی را شناسایی کنند که ویژگی‌های زیر را در کندل سهم مشاهده کرده باشند:

  • بدنه کندل اول، بلند و بدنه کندل دوم، کوتاه باشد.
  • بدنه کندل بچه داخل بدنه کندل مادر قرار بگیرد.
  • رنگ دو کندل با یکدیگر تفاوت داشته باشد.

الگوی هارامی تنها در صورتی شناسایی می‌شود که تمام این نشانه‌ها قابل مشاهده باشند.

۱- الگوی هارامی صعودی

در الگوی هارامی صعودی (bullish harami)، کندل مادر به رنگ قرمز و کندل بچه به رنگ سبز است و کندل اول باید بزرگتر از کندل دوم باشد. ایجاد این الگو این علامت را به تحلیل‌گران می‎دهد که روند نزولی رو به پایان است. تحلیل‎گران تکنیکال از الگوی هارامی صعودی برای گرفتن سیگنال خرید استفاده می‎کنند چرا که مشاهده این الگو به این معنا است که مدتی (دو یا سه روز) بعد از تشکیل الگو، روند سهم در حالت صعودی قرار خواهد گرفت. به عبارت بهتر، مشاهده یک الگوی هارامی صعودی این تصور را در معامله‌گران ایجاد می‌کند که روند نزولی، پایان خواهد یافت و به روندی صعودی تغییر خواهد کرد. این الگو در کف قیمت سهم ایجاد می‌شود؛ به همین دلیل به عنوان سیگنال خرید در نظر گرفته می‌شود و معامله‌گران را تشویق به خرید سهم می‌کند. همان طور که قبلا اشاره کردیم، روند سهم بعد از ایجاد کندل هارامی به شرایط بازار وابسته است. هر چقدر ارتفاع کندل دوم در این الگو بیشتر باشد، احتمال بازگشت روند سهم هم بیشتر می‌شود. در حالت کلی، کندل بچه نمایش‌دهنده نوسانات روزانه دارایی است، بنابراین هنگام بررسی این الگو باید توجه ویژه‌ای به ارتفاع کندل بچه داشت.

الگوی هارامی صعودی

۲- الگوی هارامی نزولی

شکل الگوی هارامی نزولی (bearish harami) دقیقا مخالف هارامی صعودی است. در این حالت، کندل مادر سبز رنگ و کندل بچه قرمز رنگ است. توجه کنید که در هر دو الگو، کندل مادر بزرگتر از کندل بچه است. مشاهده الگوی هارامی نزولی به این معنا است که روند صعودی پیشین رو به پایان است و احتمال آغاز روند نزولی وجود دارد. این الگو در سقف قیمتی سهم مشاهده می‌شود و به همین دلیل باعث می‌شود تحلیل‌گران در جایگاه فروشنده قرار بگیرند.

نکته: در یک بازار صعودی، الگوی هارامی نزولی می‌تواند نشان‌دهنده ادامه‌دار بودن روند سهم باشد.

الگوی هارامی نزولی

نکات طلایی درباره کندل هارامی

همان طور که قبلا اشاره کردیم، الگوی هارامی به صورت قطعی تغییر روند قیمت را تایید نمی‌کند. به عبارت دیگر، قدرت این الگو در شرایط مختلف، متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال، در صورتی که این الگو در محدوده حمایت یا مقاومت یک سهم ایجاد شود، می‌توان انتظار داشت که قدرت بالایی داشته باشد و باعث تغییر جهت روند شود. همچنین وجود شکاف زیاد بین دو کندل مادر و بچه، نشان‌دهنده قدرت قابل قبول الگو است.

الگوی هارامی صلیبی

در الگوی هارمی صلیبی، کندل دوم نوعی دوجی خواهد بود. به عبارت ساده‌تر، در شمع دوم قیمت باز و بسته شدن سهم در طول روز معاملاتی تغییر زیادی نکرده و نزدیک به هم است. در چنین شرایطی، شمع بچه شبیه به علامت صلیب می‌شود. به همین دلیل هم به این الگو، الگوی صلیب هارامی می‌گویند.

  • الگوی صلیبی هارامی صعودی:

این الگو تمام ویژگی‌های الگوی هارامی صعودی را دارد؛ با این تفاوت که ارتفاع کندل بچه در آن، بسیار کم است. الگوی صلیبی هارامی صعودی در کف قیمتی سهم ایجاد می‌شود.

  • الگوی صلیبی هارامی نزولی:

این الگو دقیقا مشابه با الگوی هارامی نزولی است؛ اما کندل دوم در آن شبیه به علامت صلیب است و ارتفاع کمی دارد. الگوی صلیبی هارامی نزولی در سقف قیمتی سهم ایجاد می‌شود.

الگوی هارامی صلیبی

ویژگی های الگوی شمعی هارامی کراس

نکات زیر از جمله مواردی هستند که هنگام مشاهده الگوی هارامی صلیبی باید به آن‌ها توجه کنید:

  • الگوی هارامی کراس یا هارامی صلیبی در مقایسه با الگوی هارامی ساده معتبرتر است.
  • تشکیل این الگو نشان‌دهنده یک روز کم نوسان برای دارایی است، چرا که قیمت آن در ابتدا و انتهای روز تغییر زیادی نکرده است.
  • تشکیل الگوی هارامی کراس در کف نمودار، سیگنال خرید صادر می‌کند.
  • تشکیل الگوی هارامی کراس در سقف نمودار، سیگنال سیگنال فروش صادر می‌کند.
  • استفاده از اندیکاتور RSI در کنار الگوی هارامی باعث می‌شود ریسک خطا در تحلیل کاهش پیدا کند و بتوانید با اطمینان بیشتری بر اساس نتایج تحلیل خود، تصمیم‌گیری کنید. استفاده از این اندیکاتور به شما کمک می‌کند تا نقاط مربوط به منطقه اشباع خرید و فروش را شناسایی کنید. در صورتی که الگوی هارامی در منطقه اشباع خرید ایجاد شده باشد، سیگنال فروش و اگر در منطقه اشباع فروش ایجاد شود، سیگنال خرید صادر می‌کند.

منطقه اشباع در الگوی هارامی


کلام آخر

الگوی هارامی یکی از الگوهای پرکاربرد در تحلیل تکنیکال است. با ترکیب این الگو و اندیکاتور RSI می‌توان سیگنال خرید و فروش دریافت کرد و با اطمینان بیشتری در جایگاه خریدار یا فروشنده قرار گرفت. شما می‌توانید با شناسایی این کندل در نمودار قیمتی سهم، جهت حرکت آینده قیمت سهم را پیش‌بینی و از این طریق سود کسب کنید.

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید